Testa dig
Att testa sig för könssjukdomar är alltid gratis.
Skulle oturen vara framme så är medicinen också alltid gratis.
När ska man testa sig?
Har du haft sex med någon – oskyddat eller säkrare sex – så kan du ha smittats av en könssjukdom. Använder man kondom eller vaginal kondom minskar man förstås riskerna väldigt mycket. Men även om du har skyddat dig med kondom kan man känna oro, eller bli kontaktad av någon som jobbar med att spåra smittan och bli ombedd att komma och testa sig.
Du måste vänta ett tag innan du kan testa dig. I vissa fall, som t ex klamydia, kan du testa dig redan efter en vecka. Det är däremot aldrig försent för att testa sig – man kan vara sjuk väldigt länge innan man märker några symptom.
1177 Vårdguiden och UMO.se har information om alla könssjukdomar, hur det smittar, hur testningen går till och vilken behandling som ges.
Här kan du testa dig i Kronobergs län
- Barnmorskemottagningarna (klamydiaprovtagning i samband med gynekologisk undersökning)
- SESAM-mottagningen i Växjö
- STI-mottagningen i Växjö (endast män)
- Ungdomsmottagningar
- Vårdcentraler (boka en tid på den vårdcentral du tillhör)
- Noaks Ark (hiv-test med snabbsvar)
Bor du i Kronobergs län kan du dessutom testa dig mot klamydia hemma och få svar på webben.
Könssjukdomarna hiv, klamydia, gonorré, syfilis och hepatit b och c omfattas av smittskyddslagen. Smittskyddslagen säger att de sjukdomarna är allmänfarliga och man är därför garanterad gratis undersökning och gratis behandling. Det finns också en del tvång och kontroll som sjukvården kan använda om man inte samarbetar.
Misstänker man att man är infekterad av hiv, klamydia, gonorré, syfilis eller hepatit b eller c är man enligt lagen skyldig att testa sig. Man är också skyldig att ta emot behandling och hjälpa till att spåra smittan.
Länkar
Här kan du läsa mer om Smittskyddslagen:
RFSL Hälsa
1177 Vårdguiden
UMO – Ungdomsmottagningen på nätet*
youmo.se
Sveriges Riksdag