”Kondom funkar inte för mig”

Det kan finnas många skäl till varför man tycker att kondom inte fungerar. Har man druckit alkohol eller tagit droger så påverkar det förmågan att få stånd, men man blir också fumligare, det tar längre tid och man blir en sämre sexpartner. Det kan också vara så att man är nervös eller känner prestationsångest, vilket är en säker stånd-dödare. I de flesta fall kan man lösa ett sånt problem genom att prata med sin partner men har man stora problem ska man såklart söka hjälp hos sin ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du kan också hjälpa ståndet med en erektionsring, en så kallad kukring, som du kan köpa på nätet och som inte kostar så mycket.

Kondomen går sönder

Amor BananaDet finns olika skäl till varför en kondom går sönder. En kondom som är för gammal går lättare sönder, men även om du förvarat kondomen i en trång ficka eller i plånboken kan den gå sönder. Förvara kondomen i väskan, i innerfickan på jackan eller nånstans där den inte trycks ihop och gnuggas mot hårda eller vassa föremål så håller den längre. Kolla alltid på bäst före-datumet.

Om det är för torrt kan friktionen göra att kondomen spricker. Det blir helt enkelt slitage på kondomen. Se till att använda glidmedel om det är lite torrt så håller kondomen bättre, dessutom blir det skönare för din partner. Är man riktigt uthållig så blir det såklart mer slitage på kondomen, därför är det säkrast att byta kondom efter trettio minuter.

Fel glidmedel kan göra att kondomen går sönder. En kondom av latex (dvs nästan alla kondomer) klarar bara av glidmedel som är vatten- eller silikonbaserat. Köper du glidmedel på ett apotek eller på RFSU.se eller i en seriös sexbutik på nätet kan du vara säker på att du får ett bra glidmedel. Är du typen som improviserar med matolja, handkräm, vaselin eller andra fettbaserade oljor så ska du nog tänka om. Alla fettbaserade oljor skadar en latexkondom. Om du nödvändigtvis måste använda matolja som glidmedel är det bättre du byter till en kondom av plast, t ex RFSU So Sensitive eller Pasante Sensiva.

En kondom som är för liten kan också spricka, prova en kondom av en större storlek. Även vassa naglar (eller vassa hårstrån) kan ta hål på kondomen. Hitta rätt storlek och klipp naglarna så förbättrar du kondomens chanser.

Kondomen gör ont

Det vanligaste är att kondomen inte är tillräckligt bred, den klämmer åt för hårt på ett känsligt stånd. Men det kan även bero på att kondomen inte är tillräckligt lång. En del män har ett betydligt större ollon vilket kan orsaka smärta, ofta under ollonkanten, om kondomen sitter för tight. Vissa upplever att kondomen irriterar strängen som håller fast förhuden i ollonet, andra att kondomringen irriterar och klämmer kring penisroten. Prova då en bredare, kanske längre kondom. En lite större kondom kan hjälpa mot smärta om du har en kort sträng mellan ollon och förhud.

Du kan också få smärta, klåda och andra besvär om du är allergisk eller överkänslig mot något av de proteiner som ingår i latex. Prova isåfall en kondom av plast, t ex RFSU So Sensitive eller Pasante Sensiva. En del upplever att kondomer av plast kan prassla lite, men i gengäld är en plastkondom både tunnare och leder värme bättre – vilket ger en känsla av närhet.

Könssjukdomar eller svamp på penis kan också orsaka smärta – detta kan du få undersökt på en ungdomsmottagning eller vårdcentral helt gratis. Att testa sig med jämna mellanrum är bra för din hälsa och du slipper vara orolig.

Kondomallergi

Cirka tre procent av befolkningen har latexallergi. Både den som använder kondom och den som blir penetrerad med en kondom av latex kan få besvär om man är allergisk eller överkänslig mot latex. Symtomen på allergi för latexgummi kan vara att snoppen, slidan eller anus svullnar, samt att den drabbade upplever irriterande klåda. Man kan även få rinnande ögon, snuva och andningsbesvär.

Allergin kan vara mot latexgummit men även mot kemikalier som tillsätts i tillverkningen av kondomen, som till exempel medel som bedövar känseln på penis eller som ger doft och smak åt kondomen.

För den som är allergisk mot latexkondomer finns plastkondomer. RFSU So Sensitive och Pasante Sensiva är två latexfria kondomer, men söker du på nätet finns det ett stort utbud av latexfria kondomer och vagianala kondomer.

Säkrare sex utan kondom

Det finns många sätt att ligga på och ha säkrare sex, både med och utan kondom. Läs gärna RFSU:s Kondomplan för säkrare sex utan kondom om du vill veta mer.

Det viktigaste att tänka på är:

  • Undvik att slemhinnor kommer i kontakt med andra slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma eller blod kommer i direkt kontakt med slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma och blod kommer i kontakt med sår.