Glidmedel

Glidmedel (ibland kallat glidslem) är en geléaktig vätska som minskar friktionen. Du kan använda glidmedel till en mängd olika saker till exempel för att underlätta när du har sex. Glidmedel är bra att använda vid både analsex och vaginala samlag, det blir också enklare och skönare med kondom om du tar en liten klick glidmedel på ollonet på kondomens insida.

Det finns tre sorters glidmedel: vatten-, silikon- eller oljebaserade. Vattenbaserade glidmedel är vanligast och oftast det bästa alternativet.

Vattenbaserade glidmedel

Vattenbaserade glidmedel innehåller vatten och en gelbildare. Det är billigt, hudvänligt och saknar lukt och smak. Vattenbaserat glidmedel torkar ut efter en stund, när vattnet avdunstar, men glideffekten kommer tillbaka igen om du tillsätter lite vatten. RFSUs Klick är ett vattenbaserat glidmedel som säljs på alla apotek och näthandlar. Vattenbaserat glidmedel är lätt att torka bort eller tvätta bort och lämnar inga fläckar efter sig.

Silikonbaserade glidmedel

Silikonbaserat glidmedel räcker länge eftersom det inte torkar ut. Det är perfekt för sex i duschen eller om du håller på länge. Silikonbaserat glidmedel måste du tvätta bort med tvål och vatten och det kan lämna fläckar på en del textil. Använder du sexleksaker gjorda av silikon ska du inte använda silikonbaserat glidmedel då detta kan skada silikonet i sexleksakerna.

Oljebaserade glidmedel

Oljebaserade glidmedel har fett eller olja som bas, t ex vaselin men även olivolja och liknande. Oljebaserade glidmedel stöter bort vatten, måste tvättas bort med tvål och vatten och lämnar ofta fläckar efter sig på textil. Du ska aldrig använda oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom! Oljebaserade glidmedel försämrar kondomens hållbarhet!

Lukt, smak och andra egenskaper

Glidmedel utan andra tillsatser saknar lukt och smak. Många tillverkare tillsätter därför ämnen för att göra glidmedel som är anpassat efter särskilda behov.

  • Spermiedödande glidmedel. Dessa glidmedel används som komplement till kondom eller andra preventivmedel.
  • Fördröjande glidmedel innehåller svagt lokalbedövande ämnen som ska göra mannen mer uthållig om man har en känslig penis eller har väldigt lätt för att komma eller ofta kommer för tidigt.
  • Glidmedel med smak och lukt. Vanligen vattenbaserade om de är avsedda för förtäring.
  • Värmande eller kylande glidmedel. Tillsatta för att ge nya sensationer vid sex.

Länkar

Nedan hittar du länkar till apotek, näthandlar mm som säljer glidmedel av olika sorter. Vill du veta mer om hur man har analsex på ett tryggt och bra sätt rekommenderar vi att du läser ”RFSUs Praktika för analsex”, som är en guide skriven för att du ska förstå hur kroppen fungerar och innehåller allt du behöver veta innan du provar analsex.

RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning – säljer glidmedel (och kondomer, sexleksaker och informationsmaterial) av flera olika sorter.

Apoteket – säljer förutom RFSUs glidmedel och kondomer även ACOs glidmedel för känsliga underliv, ”ACO Intimate Caring Glide”.

Kondomkungen – säljer en mängd olika sorter, med smak och lukt, värmande och kylande. Både kända märken som Durex eller Pasante som mer ovanliga märken som JoyDivision och Pjur. Ett jättestort utbud!

Apotea – nätapotek med ett stort utbud av både vanliga vatten- och silikonbaserade glidmedel och specialglidmedel.

Apotek Hjärtat – säljer RFSUs glidmedel, Belladot, ACO och sitt egna Hjärtats glidmedel.

Du kan alltid ta kontakt med återförsäljaren om du har frågor om innehåll eller vid allergi. Är du särskilt känslig rekommenderar vi att du tar kontakt med ett apotek när du köper glidmedel och rådfrågar en farmaceut.